In goede handen

Huidaandoeningen

Acne (littekens)
Acne is een aandoening van de talgklier, die meestal begint in de puberteit en rond het 25e jaar weer verdwijnt. Deze aandoening wordt wel acne vulgaris genoemd. Acne vulgaris is een chronische ontsteking van de talgklierfollikel. Helaas kan acne genezen met littekens, belangrijk om niet aan uw huid te krabben of puistjes zelf uitdrukken.

Lymfoedeem

Lymfoedeem kan worden onderverdeeld in een primaire en een secundaire vorm.

Bij primair lymfoedeem zijn de lymfevaten verminderd of in het geheel niet aangelegd. De oorzaak voor het ontstaan van dit oedeem is vaak onbekend.

Secundair lymfoedeem treedt op na een beschadiging van de lymfebanen of het wegnemen van de lymfeknopen als gevolg van de behandeling van borstkanker, gynaecologische kanker en melanomen. Secundair lymfoedeem kan ook door een infectie (wondroos) ontstaan.

Lymfoedeem kan ontstaan in het gezicht na de behandeling van huidkanker (basaalcelcarcinoom, spinocellulaircarcinoom en melanoom) hals- en hoofdkanker, door een trauma (ongeval) of na een cosmetische ingreep. Lymfoedeem kan optreden in de borst, in het genitaal gebied bij mannen en vrouwen en in de armen, benen en voeten.

Lipoedeem
Lipoedeem is een chronische aandoening waarbij vetweefsel ongelijk verdeeld is over het lichaam. Lipoedeem kenmerkt zich door plaatselijk en symmetrisch vetophopingen op heupen, dijen, billen, onderbenen en binnenkant van de knieën en/of de armen. In een later stadium kan lymfoedeem ontstaan, we spreken dan van lip-lymfoedeem, waarbij vocht onvoldoende wordt afgevoerd. 

Littekens
Littekens kunnen ontstaan door een trauma (ongeval) of door een operatieve ingreep die met littekenweefsel gepaard gaat. Een litteken is een restletsel dat na genezing uit stevig bindweefsel bestaat.

Hypertrichose 
Hypertrichose (overbeharing) komt zowel bij mannen als vrouwen voor en ontstaat meestal in de puberteit. De haargroei neemt toe op plaatsen waar van nature al enige haargroei is. Er kunnen fijne haartjes in het gelaat verschijnen, haren op armen en benen kunnen langer worden en in aantal toenemen.

Hirsutisme (overbeharing)
Hirsutisme (overbeharing) is een vorm waarbij haargroei optreedt bij vrouwen op plaatsen waar meestal alleen mannen haren ontwikkelen. De overbeharing kan voorkomen op bovenlip, wangen, kin en hals, rond de tepels, op de borst, de rug, de buik en in de liesstreek. Ook op armen en benen kan meer haargroei ontstaan.

Hyperpigmentatie
Bij hyperpigmentatie is een te veel aan pigment in de huid.

Melasma
Melasma (het zwangerschapsmasker) is een vorm van hyperpigmentatie onder invloed van hormoonschommelingen.

Ouderdomsvlekken
Ouderdomsvlekken ontstaan op latere leeftijd, vaak bij mensen met een lichte huidskleur, de meeste ouderdomsvlekken ontstaan onder invloed van de zon meestal op handen en in het gezicht.

Hyperpigmentatie na een ontsteking
Hyperpigmentatie na een ontsteking, waardoor er een verkleurde plek overblijft na het helen van een wond of huidletsel.

Hypopigmentatie
Bij hypopigmentatie hierbij is er te weinig pigment in de huid, vormen van hypopigmentatie zij:

Pityriasis versicolor
Pityriasis versicolor komt vooral voor op de hals, borst en rug. Het gaat om kleine verkleurde vlekjes die er lichter uitzien op een gebruinde huid. Het wordt veroorzaakt door een gist.

Pityriasis alba
Pityriasis alba wordt gekenmerkt door fijn schilferende, witte, ronde vlekjes. Het komt vooral voor op het gezicht. De vlekjes komen vooral voor in de zomer. Soms krijg je lichte jeuk.

Vitiligo
Vitiligo is een aandoening waarbij de huid en haren hun pigment verliezen, waardoor witte vlekken op de huid verschijnen, belangrijk hierbij is dat u uw huid goed beschermt tegen zonlicht.

Wijnvlekken

Een wijnvlek is een aangeboren vaatafwijking die wordt gekenmerkt door te sterk uitgezette bloedvaatjes in de huid en zich vooral manifesteren in het gelaat en in de hals. De oorzaak is onbekend.

Couperose
Teleangiëctasiën zijn blijvend verwijde haarvaatjes als gevolg van plaatselijk zwak bindweefsel en openbaart zich vooral in het gelaat en op borst/décolleté. Het kan voorkomen als vlek of als enkel adertje.
Spider Naevus is een soort spinnetje van bloedvaatjes, dat meestal voorkomt in het gelaat (wangen, onder de ogen of neus).

Rosacea
Rosacea is een vorm van teleangiëctasiën in combinatie met roodheid en puisten. Het is aanvankelijk een vluchtige roodheid, maar kan op den duur blijvend in het gelaat voorkomen als gevolg van verwijding van de oppervlakkige huidbloedvaatjes. Deze huidaandoening komt vaker voor bij vrouwen dan mannen en ontwikkelt zich meestal na het derstigste levensjaar. Zodra de ontsteking niet meer op de voorgrond staat, mag rosacea behandeld worden door middel van coagulatie.

Bloedblaasjes
Bloedblaasjes (hemangioma senile) komen normaal gesproken alleen op het bovenlichaam voor. De bloedblaasjes komen in verschillende grootte voor en kunnen rood of paars van kleur zijn.

Steelwratjes
Steelwratjes (fibromen) zijn huidkleurige of licht bruine oneffenheden van de huid welke normaal gesproken verschijnen in de hals en in het gebied rondom de oksels. Een fibroom kan plat of op een steeltje voorkomen. De fibroom wordt doorgesneden met een hete naald. Er kan een korstje ontstaan dat er na enkele dagen vanzelf afvalt.