Behandelingen

Lasertherapie

Nieuws

Het uitvoeren van laserbehandelingen mag momenteel nog door iedereen uitgevoerd worden. Naar aanleiding van een wetsvoorstel van Minister Schippers op 21 maart 2016 zal de tweede kamer binnenkort beslissen of laser- en lichttherapie een voorbehouden handeling wordt. Daarmee wordt de huidtherapeut zelfstandig uitvoerder van deze voorbehouden handelingen, waarbij patiëntveiligheid voorop staat.

Laserontharen

 • Verwijdert overmatige beharing in gezicht en op het lichaam
 • Effectieve, snelle behandeling
 • Erkend door zorgverzekeraars

LightSheer diodelaser

De LightSheer diodelaser is speciaal ontwikkeld voor het permanent verwijderen van overtollige lichaamsbeharing. Er zijn uitgebreide klinische studies gedaan naar deze laser en de resultaten zijn ook werkelijk definitief, waardoor de LightSheer diodelaser dan ook als enige ontharingslaser van de Amerikaanse Food & Drug Administratie toestemming heeft gekregen om de term “permanente ontharing” te gebruiken.

Geschiedenis

In de jaren zeventig van de vorige eeuw is bij toeval ontdekt dat bepaald laserlicht haarvermindering tot gevolg had. Die lasers waren ontwikkeld voor het behandelen van bloedvaten. Als ‘bijwerking’ constateerde de behandelaars dat er vermindering van haargroei optrad. Op basis van wetenschappelijk onderzoek heeft men in de loop der jaren ontdekt wat de belangrijkste factoren zijn voor het ontharen met laser. De nieuwe generatie diodelaser is speciaal ontwikkeld voor het definitief verminderen van ongewenste haargroei in het gelaat en het lichaam.

Werking

De gekoelde kop van de LightSheer diodelaser wordt geplaatst op het te behandelen gebied. De kop heeft een grote van één vierkante centimeter. De puls van de laser richt zich op het pigment onder aan de haar, deze puls geeft maar een fractie van een seconde zijn energie af en zorgt dat de vrijgekomen warmte het haarzakje waar het haar uitkomt vernietigt. Deze fractie van een seconde is echter lang genoeg om de haarfollikel (haarzakje) te vernietigen, maar kort genoeg om het omliggende weefsel te ontzien. De unieke gepatenteerde gekoelde kop van het handstuk helpt de huid te beschermen door de huid te koelen tijdens het vrijkomen van de energie. De LightSheer diodelaer produceert laserlicht met één exacte golflengte van 810 nm. Uit wetenschappelijk onderzoek is vastgesteld dat het pigment in de haren veel energie op deze golflengte opneemt, terwijl het water en bloedvaten juist weinig energie van deze golflengte opnemen. Dit is de gewenste situatie om effectief permanent te ontharen. De verhitting van het haarfollikel (haarzakje) heeft als gevolg: vernietiging/beschadiging van het haarfollikel, met als gevolg vertraagde groei en in de meeste gevallen permanente vernietiging van het follikel. U mag een permanente vermindering verwachten van de haren binnen 3 tot 5 behandelingen. In sommige gevallen zullen er meer behandelingen nodig zijn. Wij kunnen niet garanderen dat er nooit meer haar groeit op de behandelde locatie, onder invloed van veranderingen in het lichaam (bv. hormoonveranderingen als gevolg van zwangerschap of overgang) is het altijd mogelijk dat donshaartjes veranderen in dikkere haren. Aan dit proces kan een laserbehandeling niets veranderen.

Veiligheid

Na jaren van onderzoek is in 1998 in Amerika het LightSheer systeem op de markt gebracht door Luminus Inc. Een gerenommeerd bedrijf die lasers ontwikkelt voor vele medische toepassingen. De laserinstellingen zijn zeer zorgvuldig gedefinieerd om de precieze diepte en locatie van de haarfollikels vast te stellen. De gepatenteerde gekoelde kop van het handstuk is ontworpen om de huid voor, tijdens en na elke puls te koelen.

Wie is geschikt voor laserbehandelingen

Vrouwen en mannen die hun overbeharing als storend ervaren komen in aanmerking, er zijn vele mogelijkheden, maar belangrijk is dat de huid niet donker is dan de kleur van het haar of door de zon gekleurd is. Een gepigmenteerde of zonverkleurde huid neemt teveel energie op, waardoor het gevaar voor pigmentverschuiving aanwezig is. De LightSheer diodelaser werkt niet bij te dun (licht dons), wit, grijs of rood haar, omdat zij bijna/geen geen pigment bevatten. Energie die vrijkomt zoekt namelijk het gepigmenteerde deel onder aan het haar op. Witte,grijze en rode haren kunnen behandeld worden met behulp van elektrische epilatie.

Indicaties

 • Bovenlip, kin, wangen, hals, kaaklijn
 • Borst
 • Rug
 • Oksels
 • Bikinilijn
 • Armen
 • Benen
 • Uitdunnen van de baard
 • Bij folliculitis barbae
 • Billen

Wanneer mag er geen laserbehandeling uitgevoerd worden (absolute contra-indicaties)

 • Gebruik van bepaalde medicijnen. Sommige medicijnen en kruidenpreparaten maken de huid overgevoelig voor daglicht, dus ook voor licht in het spectrum 580 – 850 nm. Enkele voorbeelden hiervan zijn: roaccutane, isotretoine/ vitamine A creme, antidepressiva, St. Janskruid, antibiotica of penicilline
 • Zwangerschap
 • Pacemaker of inwendige defibrillator
 • Keloïde reactie van de huid wanneer men wondjes heeft (verdikt/verbreed littekenweefsel)
 • Huidkanker en leukemie

De relatieve contra-indicaties (geen laserbehandeling op de betreffende plekken)

 • Korter dan 6 weken geleden blootgesteld aan UV straling
 • Actieve koortslipinfectie (herpes)
 • Metalen in of net onder de huid waar we behandelen, zoals piercings (zullen even eruit moeten)
 • Tatoeages: kunnen hier mogelijk door vervagen
 • Littekens van operaties die enkele weken geleden zijn uitgevoerd
 • Overgevoeligheid van de huid na bestraling tegen kanker
 • Geven van borstvoeding

Aandoeningen waarbij wel laserbehandelingen uitgevoerd mogen worden, zij het heel voorzichtig

 • Suikerziekte: het herstel in de huid verloopt vaak moeizamer, er kan lichte blaasvorming optreden
 • Neiging tot epilepsie en ‘aura’-migraine: de ogen moeten dan extra bedekt worden met watjes onder de laserbril
 • Gebruik van veel pijnstillers (of in het algemeen medicijnen die invloed hebben op het zenuwstelsel; deze kan men herkennen doordat men er niet mee mag autorijden). Hierbij moet men rekening houden met een verminderde pijnfeedback.
Neem bij twijfel altijd contact op met uw (huis)arts, alvorens u begint met lasertherapie.

Haargroeifasen

Belangrijk is om te weten hoe een haar groeit, om te kunnen begrijpen hoe de LightSheer diodelaser werkt.
Haren groeien in 3 fasen, de belangrijkste fase is de actieve of anagene fase, in deze fase bevat het haar pigmen (melanine), deze haren reageren het beste op de Lightsheer diodelaser.

Actieve groei of anagene fase:

Tijdens deze fase is er pigment (melanine) aanwezig rond de haarwortel.

Overgangsfase of catagene fase:
Periode van ± 2 weken waarin een actief haartje overgaat naar de rustfase. Het haar stopt met groeien.

Rustfase of telogene fase:

Oude haren worden langzaam het follikel uitgeduwd, er start weer een nieuw groeiproces.

Behandeling

Voorbehandeling

Belangrijk is om 6 weken voorafgaande aan de eerste laserbehandeling de haren niet te epileren, harsen of andere ontharingstechnieken te gebruiken. Scheren of knippen mag wel. 6 weken voor, gedurende het behandeltraject en 6 weken na de laatste behandeling mag het behandelde gebied niet in de zon of onder de zonnebank.

Intake

Voorafgaand aan een behandeling vindt altijd een uitgebreid gesprek plaats. Tijdens dit gesprek wordt uitgelegd hoe de laser werkt en wat u mag verwachten van de behandeling en worden adviezen gegeven. Het behandelde gebied wordt precies aangegeven en er kan eventuel een testpatch worden uitgevoerd, hierbij wordt een proefflits uitgevoerd op een deel van het lichaam, dit om de reactie van de huid te bepalen op het laserlicht. Ook wordt er een foto van het behandelde gebied gemaakt.

Behandeling

De behandeling gaat relatief gezien snel en variëert van een paar minuten tot een uur, dit is afhankelijk van de grootte van het te behandelen gebied. Voor de behandeling wordt een speciale laserbril opgezet om de ogen te beschermen tegen het felle laserlicht. Op het te behandelen gebied wordt een dikke laag gel aangebracht. Dit is voor de geleiding van het licht. De gekoelde kop wordt op de huid geplaatst en er wordt een puls gegeven, waardoor de huid een temperatuur van 70 graden C bereikt. Men ervaart dit als een prikkelend gevoel. Per puls worden meerdere haarzakjes tegelijkertijd vernietigd, dit in tegenstelling tot elektrische epilatie, waar per haartje moet worden behandeld.

Nabehandeling

Binnen een paar minuten na de behandeling kan de huid roodheid (zoals na zonnebrand) en zwelling vertonen. Dit is een normale reactie op de energie die de laser in de huid heeft gebracht, deze reactie zal snel weer verminderen. Om de reactietijd zo kort mogelijk te houden wordt het behandelde gebied direct na de behandeling gekoeld door middel van een coldpack of koude kompressen. De meeste mensen kunnen onmiddelijk na de behandeling hun normale bezigheden hervatten. 1 a 2 weken na de laserbehandeling zult u zien dat de haren die behandeld zijn heel langzaam uit de huid groeien. Als u dit als storend ervaart, mag u deze haren scheren of knippen, als u ze laat zitten vallen ze vanzelf uit. Sommige huidtypes die gevoelig zijn voor verstoring van het pigment kunnen op de laserbehandeling reageren met kleine hyper- (te veel) of hypo (te weinig) pigmentatie.

Adviezen

Belangrijk is 6 weken voor, gedurende het behandeltraject en 6 weken na de laatste behandeling een zonnebrandcrème met een zeer hoge beschermingsfactor aan te brengen, indien het behandelde gebied wordt blootgesteld aan UV straling. Deze zonnebrandcrèmes zijn verkrijgbaar in onze praktijk. U mag gedurende de behandelperiode de haren scheren of knippen.

Aantal behandelingen

Omdat alleen het groeipatroon van de haren die zich in de actieve fase bevinden worden verstoord door de LightSheer diodelaser, zijn meerdere behandelingen nodig om een bepaald gebied te vernietigen, de andere haren bereiken deze groeifase pas later. Houdt u rekening met minimaal 4 tot 5 behandelingen. De eerste 3 behandelingen zullen met een tussenpozen van 5 weken plaatsvinden, dit geldt voor het gelaat. Voor het lichaam geldt 5 tot 10 weken. De eventueel volgende behandelingen kunnen een wat langere tussentijd nemen. Er zijn in ieder geval 3 behandelingen nodig om alle haren in de groeifase te raken.

Vergoeding

U komt in aanmerking voor vergoeding, als het om ongewenste haargroei gaat in het gelaat.
De vergoedingen voor laserbehandelingen verschillen sterk en zijn afhankelijk van de soort verzekering. Lees uw polis goed door, of neem contact op met uw zorgverzekeraar. Uw zorgverzekeraar kan u precies vertellen welke rechten op vergoeding u heeft.

Verwijzing

Om in aanmerking te komen voor vergoeding voor ongewenste haargroei in het gelaat, dient u voor sommige zorgverzekeraars een verwijzing van uw (huis)arts aan te vragen. Deze verwijzing neemt u mee naar het eerste bezoek .