Behandelingen

Decongestieve lymfatische behandeling

Behandeldoel 

Het doel van de behandeling is de gevolgen van lymfoedeem te verminderen en te voorkomen dat het lymfoedeem erger wordt. Er worden verschillende niet-operatieve behandelingsmogelijkheden aangeboden. Deze worden samengevat onder de naam decongestieve lymfatische behandeling (DLT).

Behandeling 

De behandeling van lymfoedeem bestaat uit twee fasen. De beginfase is er op gericht het voorkomen van progressie en het verminderen van de gevolgen van lymfoedeem. Deze fase bestaat uit: 
  • Voorlichting en adviezen
  • Manuele lymfedrainage
  • Oedeem en fibrosegrepen
  • Fascie release grepen
  • Compressietherapie
  • Lymftaping
  • Bewegingsoefeningen
  • Aanmeten en voorzien van hulpmiddelen 
De onderhoudsfase is er op gericht om het behandelde resultaat stabiel te houden. In deze fase staat het aanleren van zelfmanagement op de voorgrond. Deze fase bestaat uit: 
  • Aanmeten therapeutische elastische kous
  • Aanreiken zelfmanagement 
Naaste deze behandeling is het belangrijk uw gewicht op peil te houden, overgewicht zorgt voor toename van het lymfoedeem. Een voedingsdeskundige of diëtiste kan u hierin begeleiden. Ook belangrijk is een goede huidverzorging, dit is nodig om de kans op wondjes te minimaliseren, waardoor de kans op een infectie (wondroos) wordt verkleind. 

Decongestieve lymfatische behandeling

  • De Intake is de eerste kennismaking. Tijdens deze kennismaking stelt de huidtherapeut vragen over uw (huid)klacht . Aan de hand van vragenlijsten wordt uw (huid)klacht beter in beeld gebracht. Na de intake volgt het onderzoek, hierbij worden verschillende meettesten uitgevoerd. Na het onderzoek vindt de behandeling plaats.
  • Manuele lymfedrainage, dit is een massagetechniek waarbij door middel van een zachte pompende beweging de opname van vocht door de lymfevaten wordt gestimuleerd. Daardoor gaan deze beter en sneller werken. Deze massagemethode heeft ook een pijndempende en ontspannende werking op het lichaam.
  • Oedeem en fibrosegrepen, deze grepen worden speciaal toegepast bij verhard weefsel (fibrose) en om lymfevocht naar een plaats te leiden waar het makkelijker kan worden opgenomen in het lymfestelsel.
  • Compressietherapie is het aanleggen van (korte rek) zwachtels. Dit vindt plaats in combinatie met manuele lymfedrainage en voorkomt het terugstromen van het vocht na de behandeling, omdat er druk wordt uitgeoefend op het behandelde gebied. Als zwachtelen geen optie meer is, dan is er een keuze tussen de VaroCare producten en de Juxta fit producten, deze niet-elastische compressieverbanden (klittenband zwachtelsystemen) zijn geschikt voor armen en benen. De producten kunnen zowel overdag als 's nachts gedragen worden. Zie voor meer informatie www.varodem.nl of www.medi.nl
  • Intermitterende Compressie Therapie (I.C.T.), hierbij wordt een arm of been in een manchet gelegd die uit meerdere kamers bestaat. De kamers zijn met slangetjes verbonden aan een apparaat, dat hier lucht inpompt. Hierdoor wordt het oedeem uit het behandel gebied gepompt.
  • Lymftaping wordt toegepast om de lymfestroming richting de lymfknopen te stimuleren. Lymftaping kan aangebracht worden op gebieden waar niet of nauwelijks druk gegeven kan worden. De tape is gemaakt van elastisch katoenen materiaal met een anti-allergische lijmlaag. De lijmlaag is in een speciaal patroon aangebracht, zodat de tape ventileert. De lymftaping wordt aangebracht volgens de anatomie van de lymfbanen. De kleine windingen in de tape zorgen ervoor dat de huid opgetild wordt. Hierdoor ontstaat er meer ruimte in het weefsel en wordt de druk verminderd. Samen met lichaamsbewegingen ontstaat er een betere afvoer van de lymfe. De lymftaping wordt in een waaiervorm op de huid geplakt met een lichte rek.
  • Bewegingsoefeningen, het aanleren van bewegingsoefeningen is belangrijk omdat u hiermee zelf de afvoer van lymfevocht kunt bevorderen. Belangrijk hierbij is dat u de oefeningen in een rustig tempo uitvoert. Anders stimuleert u juist de aanmaak van lymfevocht. Als u voor het eerst komt krijgt u de oefeningen met daarbij leefregels aangereikt. Deze bieden de therapievorm meer kans van slagen.
  • Voorlichting en adviezen over lymfoedeem en wat u zelf kunt doen om verergering te voorkomen. 
  • Therapeutische Elastische Kous, om het resultaat van de behandeling te behouden kunt u een therapeutische elastische kous aan laten meten. Belangrijk is dat de elastische kous precies de goede druk heeft. De voorkeur gaat uit naar een vlakbrei kous, omdat deze een betere drukverdeling en pasvorm heeft. Ik werk nauw samen met AVOS Medical, eveneens gevestigd aan de Archipelstraat 17. Annemieke van Oudvorst van AVOS Medical is al 20 jaar leverancier van de therapeutische elastische kous en komt samen met u tot de juiste keuze van een therapeutische elastische kous.
  • De therapie wordt afgesloten met het aanreiken van zelfmanagement tools. Door te beschikken over inzichten en vaardigheden kunt u zelf een bijdrage leveren aan het behandelen en voorkomen van uw lymfoedeem. 

Fascie release technieken

De integrale oedeemtherapie kan aangevuld worden met fascie release technieken. De fascia's zijn bijzondere bindweefselvliezen en omhullen spieren, botten, gewrichten, zenuwen en bloedvaten. Ze geven structuur aan het lichaam en ondersteunen en beschermen de lichaamsdelen. Na en operatie kan een litteken verkleven, pijn en bewegingsbeperkingen veroorzaken, door middel van manuele rektechnieken kan het aangedane gebied weer vrij bewegen.

Deep Oscillation

Het Deep Oscillation apparaat heeft een gunstig effect op fibrose- en oedeemvorming. Het apparaat zorgt voor electrostatische trillingen op celniveau. Deze onschadelijke trillingen bereikt een diepte van 8 centimeter waardoor stilstaand weefsel in beweging wordt gebracht. Door het Deep Oscillation apparaat wordt het weefsel losser en wordt de doorbloeding en de kwaliteit van de huid bevorderd. De Deep Oscillation behandeling wordt als zeer prettig ervaren en biedt een meerwaarde bij de behandeling van lymfoedeem en fibrosering.